Hírarchívum 2017

kiallito


2017. december 14. – Karácsonyi dekoráció a turisztikai központban

További képek!


2017. december 2. – „Készíts ajándékot a nagyinak!”  – Nálunk már járt a Mikulás

További képek!


2017. november 20. – Nógrád Megyei Hírlap – Visszavonul a várvédő, de a munka nem áll meg

Középkori körülmények között zajlik már évtizedek óta Drégely várának helyreállítása. A munkálatok lelke és motorja, Teszári Károly a napokban bejelentette visszavonulását. Rendkívüli tisztújító közgyűlés tartott a napokban a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület Drégelypalánkon. – tájékoztatta lapunkat a drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója. Pásztor Ildikó hozzátette: jelentős változás, hogy Teszári Károly, aki nyolcvanadik életévébe lépett, korára hivatkozva lemondott a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi elnöki posztjáról. Mivel az egyesület gyakorolja az alapítói jogokat, emiatt kellett összehívni a közgyűlést.

TESZARY-1024x682
Tovább a teljes cikkre!


2017. november 13. - Mit keres Szondi két apródja a budapesti Nagykörúton?

Ha sétált már a körúton, biztosan felfigyelt egyes régi épületek különleges kidolgozottságára. Olykor igazi remekművek néznek ránk a homlokzatokról. Ilyen számomra az Oktogon és Nyugati tér között, a Szondi utca sarkán található nagy méretű mozaik, Haranghy Jenő festő- és iparművész alkotása.

szondi
Tovább a teljes cikkre!


2017. november 13. - Szondi kiállítótér - múlt és jelen

regi


2017. november 11. - Hogyan lehet megközelíteni Drégely várát?

Ezzel a képes-szöveges irányjelzővel szeretnénk segíteni, hogy könnyebben kitaláljon Drégelypalánk központjából a várhoz!

utjelzo
(Az irányjelző megtekintése a képre kattintva!)


2017. október 26. – Nemzeti Művelődési Intézet – Látóút a turisztikai központban

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest és Nógrád megyei koordinátorai szakmai műhelymunkán vettek részt a turisztikai központban. A szakmai tanácskozáson a helyi értékfeltárás felmérés folyamatát és módszertanát bemutató előadáson túl megtekintették a Szondi legendája c. filmet és megismerkedtek a turisztikai központ kiállításaival is. Búcsúzásul elmondták, hogy nagyon szép élményekkel gazdagodva térnek vissza Pest és Nógrád megye különböző településeire.
Többen ígéretet tettek: visszajövünk a családdal! Mi pedig szeretettel várunk benneteket!

További képek!


2017. október 21. – „Tök jó” nap a turisztikai központban

Önfeledt gyermekek, mosolygós szülők, megfáradt túrázók.
Mozizás, kézműveskedés, bőrözés, tökös finomság, játék és tökfaragás várta szombaton a látogatókat.
Ez egy „Tök jó” nap volt!

További képek!


2017. október 15. – Drégelyvár Szabadidőpark

Amikor útbaigazítást adunk látogatóinknak Drégely várának megközelítését illetően, nem felejtjük el megemlíteni, hogy nézzenek be a Sáferkút közelében található Drégelyvár Szabadidőparkba is. Drégelypalánk legrégibb turisztikai szolgáltatója évről-évre bővülő turisztikai szolgáltatásokkal, élményt adó attrakciókkal, kellemes környezetével, barátságos vendéglátójával igazi feltöltődést jelent a kirándulóknak.
Látogassanak el hozzájuk, meglátják, nem fognak csalódni!
Bővebb információk: www.dregelyvar.hu


További képek!


2017. október 14. – Osztálytalálkozó a turisztikai központban

Bővül a tevékenységi körünk! A hétvégén egy kedves társaság osztálytalálkozót tartott a turisztikai központban!
Örültünk nektek és visszavárunk titeket a családotokkal is!


További képek!


2017. október 11. – Drégely vára

Remek kirándulóidő volt ma, tegyetek velünk egy virtuális túrát a várhoz, hátha kedvet kaptok Ti is útra kelni! Az ősz a legideálisabb kirándulóidő: pompás színekben pompázik a természet.
Ne késlekedjenek, keljenek útra!

További képek!


Várjáró Magazin – Drégely – Szondi-szonda? Vár a kultusz mögött, a föld alatt és a szikla felett

Ez bizony nem a „bús düledékeiden”. Ez egy másik történet, amely „felhőbe hanyatlott”, amíg Arany János meg nem teremtette újból. Mondhatni az, hogy Drégely vára pusztulása óta kőről – kőre és évről – évre emelkedik, nagyobb részben köszönhető Arany Jánosnak, mint magának Szondi Györgynek. A „drégeli rom” képe alapot adott az alatta elterülő falvaknak egy új arculat kiépítésére, éppen csak egy Szondi-kultuszt kellett hozzá előrántani a semmiből, és felépíteni a nevezett várat. A nemzeti hős várvédő alakja valahol a 19. század közepén kezdett újra körvonalazódni. A nemzeti romantika szülte alaphangulatban, 1883-ban – hosszabb vitát követően – végül a vár mellett, Szondi elestének helyéhez közel kezdődött meg a húsz évig tervezgetett Szondi-kápolna építése, amelyet az elkészülést követő évben, 1885-ben fel is szenteltek.

8.abra-asito_sziklakapu
Tovább a teljes cikkre!


2017. szeptember 19. – Látogatók a turisztikai központban

Mit csinálunk, ha esik az eső?

A mai napon egy budapesti általános iskola 90 fős csoportja látogatott el hozzánk a központba! A rossz idő miatt az eredetileg tervezett délutáni Drégelyvár túra sajnos elmaradt. Ritkán fogadunk egyszerre ilyen nagy létszámú csoportot a központban, ráadásul ilyen borús, esős időben, amikor még az udvaron sem nagyon lehet tartózkodni. De megoldottuk!

A 3 osztály forgószínpadszerűen jött-ment a programokra:
– Szondi filmek vetítése a vetítőteremben
– Tájszoba és Régészeti leletek tára a kiállítóban
– Viselet- és fegyverbemutató a szabadtéri kemence melletti fedett területen

Beöltöztek korabeli viseletbe a lányok-fiúk, vertek emlékérmét a pajtában, vásároltak Drégelyvár kőjegyet a vár megmentéséért, apró ajándéktárgyakat szeretteiknek, benéztek az Apród Pihenő Büfébe, szóval végül minden programot megvalósítottunk!

Örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esik! (közmondás)

1
További képek!


2017. szeptember 9. – III. Magyar Értékek Napja

Nógrád megye képviseletében Drégely várát és a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központot
népszerűsítettük Budapesten a III. Magyar Értékek Napján.

További képek!


2017. szeptember 8. - Szondi Kiállítótér Videóblog: 2 évesek lettünk! 

Belépődíj nélkül - Pillanatképek a turisztikai központ életéből.
Nézzenek be hozzánk!


2017. szeptember 2. - Köszönjük, hogy áll még Drégely vára!

Teszáry Károly 30 évet dolgozott térségünkben erdőmérnökként, majd 20 éven keresztül, mint a Börzsöny Tájvédelmi körzet vezetője. Úgy is, mint a környék szülötte, az évtizedek előrehaladtával keserűen tapasztalta Drégelyvár folyamatos és fokozatos pusztulását. Az 1989-től kezdődő, és az Ő kezdeményezésére indult vármentő akció élére állt, és vezetésével megkezdődött Drégely vára megmentésének ma is zajló, sok energiát, odaadást és fáradtságot igénylő, mondhatni hősies időszaka. 1991-től a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Igazgatósága által létrehozott Drégelyvár Alapítvány vezetőjeként végzi vármentő, Nemzeti Örökségünket és Történelmi Emlékhelyünket foggal- körömmel védő önzetlen munkáját.

Ennek eredményeként megtörtént a várfalak feltárása, megerősítése, konzerválása. A munka nagyságára jellemző, hogy a mostoha építési körülmények ellenére, közel 1500 m3 fal épült meg, illetve került helyreállításra, több mint 110 millió Ft-os értékben. Szondi várának ma már évi 15 000 látogatója van az ország minden részéből, sőt külföldről is. Fellendült a turizmus és kijelenthetjük dicső múltunk hősi emléke megmenekült a pusztulástól. Szeretnénk nagyrabecsülésünket, hálánkat és tiszteletünket kifejezni Teszáry Károly felé.


KÖSZÖNJÜK KARCSI BÁCSI!
Nélküled nem lenne Drégely vára!
Jó egészséget még nagyon sokáig!!


2017. szeptember 1. - 2 éves a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ!

2 évvel ezelőtt megnyitottunk. Ráismertek? Bizony így néztünk ki, de már akkor is szerveztünk programokat gyermekeknek, akkor is kardoztunk, apródot avattunk, laskát sütöttünk. Hittünk benne, hogy egyszer méltóbb környezetbe kerülünk!
SIKERÜLT!
Ti, akik már voltatok nálunk, Ti bizonyára látjátok a változást!

1
További képek!

A jelen!
   3
További képek!


2017. augusztus 31. – Ajándék szekér a turisztikai központban

Ma ajándékot kaptunk!
Köszönjük Csizmadia (Czimer) Gabi!

Vége a nyárnak, sok-sok csoport látogatott el hozzánk az elmúlt hónapokban és mi továbbra is lendületlenül szervezzük a programokat, várjuk a látogatókat! Már tervezzük a szüreti felvonulást és a “tökös” napokat. Milyen jó szolgálatot fog tenni ez a szekér nekünk, aztán télre pedig megkapja méltó helyét a pajtában.
(Nem bírtuk megállni, egy pillanat alatt rápakoltunk ezt-azt! )

1


2017. augusztus 17. – Nógrád Megyei Hírlap - Gyermekek Szondi táborában

Egy héten keresztül negyvenhat nyugat-nógrádi kisdiák érezte remekül magát és vérteződött fel hasznos ismeretekkel a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ által szervezett napközis Erzsébet táborban.

taborz
Tovább a teljes cikkre!


2017. augusztus 5. – A Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület Drégelypalánkon

Idén másodszor került megrendezésre a Szent Korona Lovastúra

A Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület lovasai VERESEGYHÁZRÓL kezdték meg útjukat a Dunakanyaron át, (Vác-Verőce) a Börzsöny erdőin, mezőin keresztül haladva, majd Felvidéken az Ipoly folyó partján, IPOLYBALOGRA érkeztek. Útjuk során koszorúkat helyeztek el jelesebb történelmi események helyszínein. Nógrád vára után a Börzsönyön keresztül Drégelypalánkra érkeztek, ahol lenyergeltek és a sportpályán álomra hajtották fejünket. Szombaton reggel a Szondi szarkofágnál sorakoztak fel a lovasok, tiszteletüket fejezték ki a hős várkapitány képletes sírja előtt. Dombai Gábor polgármester úr fogadta a lovastúra résztvevőit, akik egy tiszteletkört is tettek a falu főbb utcáin.

A túra további része az Ipoly partján vezetett, majd Ipolybaloggal szemben a folyón átkelve érkeztek meg a túra végpontjához. Ipolybalogon részt vettek a XIII. alkalommal megrendezett Szent Korona Ünnepen, ahol a Szent Korona hitelesített másolatát vezették fel a menettel a Kápolna-dombra. A túrát ló háton, végig történelmi viseletben tették meg, így állítva emléket a Szent Korona 1304-es prágai útjára, amely szintén Vácon és Ipolybalogon haladt keresztül. A lovasok a 4 napos túra alatt körülbelül 100 km-t tettek meg.

Megjegyzés:
Hont megye monográfiája szerint Ipolybalog temploma már 1100-ban a mai helyén állt. A templom tornyán ma a magyar királyi korona mása látható. Ennek okát azzal magyarázzák, hogy Károly Róbert magyar és Vencel cseh király trónviszálya idején a koronát egy éjszakán át ebben a templomban őrizték, 1304 augusztusában.


További képek!


 2017. július 31. – augusztus 4. – Napközis Erzsébet tábor Drégelypalánkon

46 gyermeket láttunk vendégül egy héten keresztül a drégelypalánki Szondi Turisztikai Központ szervezésében. 7 település, 1-6. osztályos tanulóit fogadtuk nagy szeretettel. A sok-sok program után többen azzal búcsúztak: Jövőre is szeretnénk jönni!

További képek!


2017. július 26. – Látogatók a turisztikai központban

Nagyon sok általános és középiskolás diák látogatott el hozzánk az elmúlt hónapokban s egyre inkább megtalálnak bennünket a gyermekes családok, munkahelyi és egyéb baráti közösségek is! Nagyon ritkán teszünk közzé fotókat nyilvánosan, tiszteletben tartjuk látogatóink magánszféráját, most viszont egy kedves csapattól a köszönet mellé kaptunk néhány fotót közzétételre! Az egyik legnépszerűbb programunk a viselet- és fegyverbemutató, minden korosztálynak ajánljuk!

További képek!


2017. július 14. - Az ipolysági Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola tanulói a turisztikai központban

Egy igazi, eleven szuper csapat látogatott el hozzánk!
Köszönjük, hogy itt voltatok!

További képek!


2017. július 10. - Nógrád Megyei Hírlap – Várjátékok az ódon romoknál

A 465 évvel ezelőtt vívott hősies csata tiszteletére rendezték meg a 444 méteren magasodó erődítmény romjainál, és a hegy lábánál található Schaffer-kútnál szombaton a Drégelyi Várjátékokat. Természetesen nem maradhattak el a puskák és lövegek durranásai, a kardcsörtetések, és a sokszínű középkori vásári kavalkád.

drégely4
Tovább a teljes cikkre!


2017. július 8. - Szondi Várjátékok (Fotó: Záhorszki Mónika)

Drégelyt és Palánkot 1593. végén Pálffy Miklós érsekújvári generálisnak sikerült visszaszereznie a töröktől. Ezt az eseményt elevenítettük fel egy várostrom keretében a Szondi Várjátékokon a Kisnánai Sólymos Vitézek, Észak Szabad Hajdúk, Esztergomi Oroszlánok és a DRÉGELYPALÁNKI SZONDI VITÉZEI hagyományőrző csapatok közreműködésével!

1  2
3  5
4
7  8
További képek!

Szondi kis apródjai

A két eleven, csupa tűz gyermek reggel 8 órától délután 5 óráig a nagy melegben, talpig viseletben, fegyelmezetten.
Köszönjük Tóka Máté és Tóka Márk!


2017. július 8. - Szondi Várjátékok

SZondiVárjáték2017-07-08


2017. július 5. - Nógrád24.hu - Drégely várának visszafoglalását idézik fel a Szondi várjátékokon

Drégely várának 1593-as visszafoglalását jelenítik meg a Szondi várjátékokon szombaton a Nógrád megyei Drégelypalánkon. A várvédelem korszakát történelmi ihletésű programokkal idézik fel Drégely váránál, amely az ország egyik történelmi emlékhelye.


Tovább a teljes cikkre!


2017. június 19. – Nógrád Megyei Hírlap – Jótékonysági „madaras nap”

„Egy nap a madarakért” címmel jótékonysági rendezvényt szerveznek a drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban, a Fő út 22. szám alatt.  A főszervező, Sámuel Zsuzsanna természetvédő, – akit leginkább a honti kétéltű-terelőrendszer mindeneseként és monitorozójaként ismert meg az ország, – lapunk kérdésére elmondta, hogy a június 24-én, szombaton sorra kerülő rendezvény Telegdy Ágnes író „Az egerészölyv balladája” című művével kezdődik. Ezután ő maga, mint főszervező tart előadást, „Miért védjük a madarakat?” címmel. Hozzátette, hogy a programban szerepel jótékonysági vásár is, amelynek bevételeiből egy madármentő állomásnak vásárolnak különféle madáreleségeket. Lesz még emellett madaras vetélkedő, ami kirakóból, madártotóból, más játékos feladatokból, a természetről, a madárvilágról való beszélgetésekből áll.

MADARAS-639x960
Tovább a teljes cikkre!


2017. június 14. - Szondi Kiállítótér - Drón légifelvétel

Nálunk nincsenek unatkozó gyerekek! Az elmúlt hetekben sok kedves diák látogatott el a turisztikai központba. Izgalmas, élménydús programokkal vártuk őket! A visszajelzések alapján nagyon jól érezték magukat nálunk!
Visszavárunk Titeket! JÓ NYARALÁST, kellemes pihenést és tartalmas, szép élményeket gyerekek, fiatalok!


2017. június 13. - Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében - Drégely vára

Veszprém bevétele után a török a Hont vármegyei várak ellen fordult és 1552. július 6-án Ali basa vezetésével 12000 főnyi török sereg érkezett Drégely vár falai alá. A vár feladására történt felszólítás visszautasítása után azonnal megkezdte a mindössze 147 emberrel védett Drégely ostromát, 4 nap után 1552. július 10-én el is foglalta azt.


További információk! 


2017. június 10. - Nógrád Megyei Hírlap - Pünkösdi királynéjárás

Sokszínű pünkösdi kavalkáddal találkozhattak azok az érdeklődők, akik az ünnep hétfőjén ellátogattak a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központba.

221
Tovább a teljes cikkre!


2017. június 5. - Pünkösdi kavalkád

Pünkösdhétfőn népviseletbe öltözött gyermekekkel telt meg a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ Drégelypalánkon. A balassagyarmati Vadóka Néptánc és Szabadidős Közhasznú egyesület táncosai érkeztek hozzánk. Az óvodás korú gyermekekből álló Kisvadóka és a Vadóka tánccsoport lányai pünkösdi királynéjárást mutattak be. A balassagyarmati Csengettyűk énekegyüttes szép hangú leányai furulyaszóval kísérték saját éneküket. Az első osztályos apró leányzó, pataki Hegedűs Dorina népdalokat énekelt. Csetneki Hanna és tanítványai citerán játszottak. A műsor végeztével a gyerekek birtokba vették az udvart, a trambulint, a várfalat és a népi fa játékeszközöket. A hozzátartozók megnézték a Szondi filmet, a kiállításokat. A több, mint száz fős rendezvény részvevői az esti órákig maradtak. A játszó gyermekeket alig tudták a szülők indulásra bírni.

További képek!


2017. június 5. - Pünkösdke-járás Drégelypalánkon 2005-ben


2017. május 17. - Nógrád Megyei Hírlap - Két keréken a folyó mentén

Bár a fárasztó nap végére beborult az ég, és kis híján egy hirtelen jött zivatar is megöntözte a túra résztvevőit, a Honttól Nagyorosziig tartó kerékpáros kiránduláson, az „Örökségeink útján” remekül érezték magukat a kétkerekű közlekedési eszközök kitartó szerelmesei.


Tovább a teljes cikkre!


2017. május 13. – Történelmi Emlékhelyek Napja
Teszári Károly, a Drégelyvár Alapítvány elnöke

3kkk  3kk

Éjszakai túra Drégely várához

További képek!


2017. május 4. - Hazajáró Közönségtalálkozó
Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral

További képek!


2017. április 24. – Nógrád Megyei Hírlap – Szondik és Györgyök találkoztak

Ma van Szent György-napja: jeles időpont ez a naptárban, régen ekkor hajtották ki a jószágot a legelőkre, fogadtak pásztorokat és béreseket a gazdák. Az elmúlt hét végén Drégelypalánkon is megemlékeztek a György-napról, már csak a várvédő nemzeti hős keresztneve előtt tisztelegve is: ezen alkalomból három Szondi György tette tiszteletét a helyi turisztikai központ szombati György-napi rendezvényen, amelyen több érdekes program várta a látogatókat.

Dregely02
Tovább a teljes cikkre!


2017. április 22. - I. Szondi és György nap a turisztikai központban

Nagy örömünkre három Szondi György is ellátogatott hozzánk az első alkalommal szervezett rendezvényünkre. De volt helyi Györgyünk is!

További képek!


2017. április 21. - Művészetre Hívás Napja - Lipták Zoltán természetfotó kiállítása

További képek!


2017. április 17. - Húsvéthétfő Drégely várában

Különleges meglepetéssel kedveskedtünk a Drégely várához látogatóknak. A drégelypalánki Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ munkatársai, valamint a frissen alakult középkori hagyományőrző csoport tagjai várták a látogatókat a várban. Drégely várához, a turisztikai központhoz kötődő információkon túl ízelítőt kaptak az érdeklődők a vár történetéből, a Drégelyvár Alapítvány vármegmentő tevékenységéről is. Kipróbálhattak “fegyvereket”, harcászati eszközöket, megismerkedtek a helyi legendákkal. Reméljük, élményekkel teli napot szereztünk látogatóinknak. Jelesebb napokon szeretnénk ezt a programot hagyománnyá tenni és továbbra is várjuk a jelentkezőket Szondi vitézei hagyományőrzőink sorába.

További képek!


2017. április 16. - Húsvétvasárnap a turisztikai központban

További képek!


2017. április 15. - ThePostPlanet blog - Drégely vára

Szerencsére jó időt fogtam ki a hétvégére és sikerült egy kicsit kimozdulnom. A cél Drégelypalánk volt, onnan pedig a vár. Az útnak ketten vágtunk neki egy kedves, régi barátommal. Kocsival mentünk: ez nagyjából egy egy órás utat jelentett számunkra (Budapest tetejéről nagyjából másfél óra lenne). A fák nagy része már zöld volt: így elég hangulatos volt az utazás.


Tovább a teljes cikkre!


2017. április 15. - Látogatók a turisztikai központban

Egy baráti társaság látogatott el ma hozzánk. Hatalmas meglepetéssel készültek, beöltöztek és a kiállítótérben elhangzott egy sajátos feldolgozásban a Szondi két apródja ballada. Megható élmény volt, köszönjük!

További képek!


2017. április 5. - Kirándulás a történelembe
Szondi György és maréknyi védőseregének hősi története - Útikalauz és fényképes beszámoló Drégely váráról - Egri Gábor írása

Várady érsek 1544-ben nevezte ki a vár kapitányává Szondi (vagy Szondy) Györgyöt, aki sürgette az erősség kijavítását és kellő felszereltségét az egymás után íródott panaszos leveleiben, azonban a vár nagyon rossz állapotban várta a közelgő török támadást, falait megrongálta egy villámcsapás, mely lőporát is felgyújtotta. A csekély létszámú helyőrsége – ami 80 katonából, a király által felfogadott 40 zsoldosból és Selmecbánya 26 katonájából állt – többször is összecsapott a környékbeli falvakat fosztogató török portyázókkal.

maxresdefault
Tovább a teljes cikkre!


2017. április 4. - Szondi kis apródjai – A Drégelypalánki Apródfalva Óvoda óvodásai a turisztikai központban

A Drégelypalánki Apródfalva Óvoda kis óvodásai látogattak el hozzánk a turisztikai központba. Megnyerték a farsangi rajzpályázatunkat, ennek keretében láttuk őket vendégül.
Reméljük, hogy jól érezték magukat!

További képek!


2017. április 4. - Nógrád Megyei Hírlap - Minden jeles ünnepre készülnek

Ahogy kitavaszodik, úgy indul be mindenütt a „szezon”. Nincs ez másképpen a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban sem, ahol az esztendő minden jeles napjára szerveznek különféle programokat.

szondi
Tovább a teljes cikkre!


2017. március 31. - Szondi Kiállítótér Videóblog: Élménydús osztálykirándulás Drégelypalánkon

Osztálykirándulást szervez? Segíthetünk?
Áprilisban járunk, gőzerővel folyik az iskolákban a májusi-júniusi osztálykirándulások szervezése. Ezzel az 5 perces kis videóval talán segítséget tudunk nyújtani a pedagógus kollégáknak a sikeres és élménydús, ugyanakkor megfizethető, a szülők pénztárcájához szabott osztálykirándulások megszervezéséhez. De ajánljuk gyermekes családoknak, túrázó társaságoknak is ezt a kis programcsomagot!
Akik pedig még nem voltak nálunk, egy kis bepillantást nyernek a központba belépődíj megfizetése nélkül.


2017. március 31. - Kirandulastippek.hu - Drégely vára és Szondi Kiállítótér

A magyar történelem egyik leghősiesebb várostromának helyszíne, Drégely vára, a Börzsöny északi vonulatának egyik hegycsúcsát koronázza, Drégelypalánk felett. 1552-ben, a gazdag felvidéki bányavárosok ellen meginduló hatalmas török sereget négy teljes napig tartóztatta fel Szondy György várkapitány és maroknyi katonája. Drégely várának látogatását teljessé tevő, kihagyhatatlan programpontja a Drégelypalánkon a falu központjában kialakított, új, interaktív, jól átgondolt, látogatóbarát látogatóközpont, a Szondi Kiállítótér.

17492646_1142004532594586_845533368335911672_o  17632012_1142006762594363_3857168520971461261_o
Cikk Drégely váráról!
Cikk a Szondi Kiállítótérről!


2017. március 21. - Nógrád Megyei Hírlap - Nyílt nap Szondi társaságában

Népszerűsítő jelleggel, kifejezetten pedagógusok számára szerveztek nemrégiben nyílt napot Drégelypalánkon, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban.


Tovább a teljes cikkre!


2017. március 21. - Szondi Kiállítótér Videóblog: Rendezvényeink 2017-ben


2017. március 16. – Pedagógus Nyílt Nap a turisztikai központban

Reméljük, hogy ajánlatainkkal segítettünk a tartalmas és élménydús osztálykirándulások megszervezésében! Köszönjük a sok dicséretet, a szép szavakat! Gratulálunk a nyerteseknek is, akik fél- és egész napos kirándulást nyertek! Szeretettel várjuk a gyerekeket!

További képek!


2017. március 14. – A Dejtári Kikelet Óvoda óvodásai a turisztikai központban

Aranyos kis apródok foglalták el a turisztikai központot! A Dejtári Kikelet Óvoda óvodásai látogattak el hozzánk a napokban. 4 és fél óra kicsikkel. S hogy elröpült az idő…

További képek!


2017. február 16. - Nyugat-nógrádi Napok – Mindennapi hagyományok a kiállítótérben

Mindennapi hagyományaink kerültek középpontba múlt vasárnap Drégelypalánkon, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ rendezvénysorozatán, amely a „Kultúrházak éjjel-nappal” országos programjaihoz csatlakozott.


Tovább a teljes cikkre!


2017. február 12. – Kultúrházak éjjel-nappal - mindennapi hagyományaink

Kultúrházak éjjel nappal 2017 farsang-page0001 (1)

További képek!


2017. február 4. -  Szondi Kiállítótér Videóblog: Bemutatkozás


2017. január 28. - Légy Te is Szondi vitéze!

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a Szondi kultusz és Drégely vára iránt. Ezért döntöttünk úgy, hogy LÉTREHOZUNK egy HAGYOMÁNYŐRZŐ CSAPATOT! Várjuk azokat a 12 éven felüli fiatalokat és felnőtteket, (hölgyeket is!) akik kedvet éreznek a középkori végvári élet megismerésére, a történelmi hagyományok ápolására. (harcászat, viselet, életmód, szokások) Akik majd résztvevői lehetnek a település jelentősebb hagyományőrző rendezvényeinek.

Keress bennünket az alábbi elérhetőségeken:
dregelyvara@gmail.com
35/300-392, 35/567-070


2017. január 2. – Drégelypalánk – Tél az Ipolyon (Tóth Attila fotói)


További képek!


Drégely vára - drón légifelvétel